Öfke duygusal bir tepkidir. Öfke kavramına genel olarak baktığımız zaman doyurulmamış isteklere, istenmeyen sonuçlara ve karşılanmayan beklentilere verilen duygusal tepkidir. Bireyler birçok duygu ve davranışı bir arada barındırırlar. Öfke davranışı da diğer davranışlarımız gibi son derece doğal ve evrenseldir. İnsanlar için öfke sağlıklı olarak ifade edildiği zaman yapıcı ve bireyler arası ilişkileri düzenleyen bir duygudur. Olumlu yanlarının yanı sıra öfke kontrol edilemediğinde saldırgan ve yıkıcı davranışlara sebep olabilir.
Her birey farklıdır.
Yetişkinlerde öfke yönetimi, duygusal farkındalık ve sağlıklı tepki verme becerilerini geliştirmeyi amaçlar. Profesyonel ekibimiz, bireylerin duygularını anlamalarına, öfke patlamalarını önlemelerine ve sağlıklı baş etme yollarını geliştirmelerine yardımcı olur.
Sorun yaratmayın; sorun çözün:
Bazen öfke ve bunalım, hayatımızda kaçamadığımız bazı problemlerden kaynaklanıyor olabilir. Öfke nöbetlerinin tümü yanlış amaca yöneltilmiş olmayabilir; sorunlar karşısında gösterilen son derece sağlıklı, doğal tepkiler olabilir. Her problemin bir çözümü olduğu yönündeki yanlış yönlendirmenin sonucunda çözümsüz durumlarda bunalıma girebilirsiniz. Öfkeli kişiler hemen sonuca odaklanıp, eyleme geçme eğilimindedir.
Ne yazık ki bu sonuçların bazıları doğru olmayabilir. Çok ateşli bir tartışmanın içindeyseniz, önce sakin olmaya çalışıp tepkilerinizi kontrol altına almayı deneyin. Aklınıza gelen ilk şeyi dile getirmemeye çalışın. Kişilerin söylediklerini dikkatlice dinleyip öyle cevap verin.
Bu gibi çözümsüz durumlarda çözüme odaklanmak yerine, sorun ile nasıl baş edeceğimiz ve en az zararı görecek şekilde nasıl bir strateji belirlememiz gerektiğine odaklanmalıyız. Böylece sorun çözülmemiş olsa bile daha sabırlı olmayı öğrenebilirsiniz.
Uzman terapistlerimiz, bireylerin öfke tetikleyicilerini anlamalarına yardımcı olur ve kişisel öfke yönetimi stratejilerini geliştirmelerine destek verir. Çalışmalarımızdan bazıları şöyledir.
Stres Yönetimi ve Rahatlama Teknikleri: Öfke ile başa çıkmak için derin nefes alma, meditasyon, ve rahatlama teknikleri gibi pratik becerilerin öğretildiği oturumlar düzenleniyoruz.
Duygusal Farkındalık Geliştirme: Duyguları tanıma, kabul etme ve onlarla sağlıklı bir şekilde başa çıkma konusunda destekleyici çalışmalar yapıyoruz.
İletişim Becerileri Geliştirme: Anlayış, empati ve etkili iletişim becerileri üzerine odaklanarak, öfke anlarında sağlıklı iletişimi teşvik eden oturumlar düzenliyoruz.
Öfke Yönetimi Stratejileri ve Planlama: Bireylerin öfke anlarında kullanabilecekleri stratejileri öğrenmelerine ve kişisel öfke yönetimi planları oluşturmalarına yardımcı olup ev ödevleriyle destekliyoruz. Böylelikle pekiştirmiş oluyoruz.
Kendinizi rahatlatmanın diğer yolları:
Zamanlama: Tartışmaların kavgaya dönüşmeyeceği zamanlarda tartışmaya girin. Özellikle kendinizi yorgun hissettiğiniz zamanlarda tartışmalardan uzak durun.
Göz ardı etme: Çocuğunuzun odasının dağınıklığı sizi öfkelendiriyorsa kapısını kapatın. Sizi kızdıran olaylardan ve nesnelerden uzak durun. “Çocuğum nasılsa bir gün odasını toplar ve ben de sinirlenmem” diye düşünmeyin. Hedefiniz bu olmamalı; hedefiniz sakinliğinizi korumak olmalıdır.
Tüm bu önerilerimizin yanı sıra alanında uzman terapistlerimizle, teknikler hakkında görüşebilir, öfke kontrolü çalışmalarımıza katılabilirsiniz. İDEM psikoloji olarak yanınızdayız…