İstanbul / Türkiye 09:00 - 23:00

Kategoriler

Eşler Arası İletişim

Eşler Arası İletişim

İletişim becerileri her türlü ilişkideki olası çatışmaları önleyen bir durumu ifade eder. Eşler arasında yaşanan çoğu problem güvensizlik, sağlıksız iletişim veya iletişimin hiç olmamasından kaynaklanır. Sağlıklı iletişim kurabilmek için öncelikle eşlerin birbirlerini ihtiyaçlar ve beklentiler dikkate alınacak şekilde dinlemeleri gerekmektedir. Empati kurabilme becerisi de eşlerin birbirlerini anlaması noktasında kolaylık sağlamaktadır.

Evliliklerde açık iletişim olması olası çatışmaları önler. Evliliklerde sıkıntı yaşayan çoğu çift iletişim kopukluğundan bahseder. İletişim kopukluğu olduğunda partnerler anlaşıldığını hissetmez ve çatışmalar oluşmaya başlar.

YAYGIN GÖRÜLEN İLETİŞİM HATALARI NELERDİR?

  • Yıkıcı Eleştiri: Olumlu yönlerden ziyade partnerlerin birbirlerinin olumsuz yönlerine odaklanmasıdır.
  • Geçmişi Tekrar Tekrar Yaşatma: Geçmişte yaşanan olumsuz bir olayın veya hatanın partneri suçlamak amacıyla tekrar tekrar kullanılmasıdır.
  • Genellemeler Yapmak: Yaşanan bir olay sonucunda genellemeler yapılarak eşin suçlanmasıdır.
  • Kendini Haklı Görmek: Yaşanan olaylar karşısında eşini anlamaya çalışmadan tamamen kendini haklı görmek.
  • Umursamamak: Yaşanan problemleri çözmek yerine geçiştirmeyi ifade eder. Bu durumda partnerler birbirlerinin anlaşıldığını hissetmezler.

Çift terapilerinde iletişim kazalarından dolayı oluşan sorunları çözmek için eşlere iletişim becerileri kazandırılır. Her bireyin iletişim kurma tarzı farklı olabilir ve nasıl yapacaklarını bilmedikleri noktalarda desteğe ihtiyaç duyabilirler. İlişkinin doğasının nedensel değil, döngüsel şekilde olduğu vurgulanır. Çünkü yaşanılan çatışmalar her zaman tek bir sebepten kaynaklanmazlar. Bilişsel çarpıtmalar, iletişim kazaları ve baş etmekte zorlanılan konular çift terapisinde yapılandırılmış bir şekilde ele alınır.

Mutlu bir evlilik, çiftler için en önemli tercihtir. Ancak ister evlilik olsun ister beraberlik, başarılı bir ilişki göründüğü kadar kolay değildir. Çiftler arası sağlıklı iletişim, mutlu bir birliktelik için ön koşuldur. Aile yapısının güçlü temelleri olması eşlerin tek tek içsel huzura sahip olmasına bağlıdır

Evliliğin başlangıcında çiftler, evliliğe adım atarken evlilik ve aile yaşantısına dair kendilerine ait bir takım inançlarla, istek ve beklentilerle başlar ilişkiye. İletişimin vazgeçilmez bir kuralı vardır: Sağlıklı iletişim ile birbirini anlamaya çalışmak. Mutlu çocuk yetiştirmenin en önemli şartı mutlu bir aile, mutlu ailenin şartı mutlu karı koca eş olmaktır.

  • Eşlerin birbirini taktir etmesi ve onaylaması,
  • Çiftler arası karşılıklı anlayış, hoş görü,
  • Eşlerin ilişki içinde ve dışında birbirlerine güven duymaları,
  • Eşlerin birbirlerine inanmaları,
  • Sevgi, saygı,  
  • Eşler arası koşulsuz destek.

Sağlıklı iletişimin engelleri nelerdir?

Anlatmak ve anlaşılabilmek.

Eğer evlilikte çatışma başlamışsa karı-koca ne dertlerini birbirlerine anlatabilirler ne de anlaşıldıklarını düşünebilirler. Erkeğin, eşinin gelişimini ve iş yaşamını engellemesi, Sürekli otoriter olmak ve kontrol etme isteği ilişkide iletişim kanallarının kapanmasına yol açmaktadır. İlişkide yaşanılan sıkıntıları ve duyguları dile getirememek, İlişkide yaşanılan sıkıntıları ve duyguları biriktirmek Kıskançlık Baskıcı tutuma sahip olma Aşırı müdahaleci olmak, Partnerin duygu ve düşüncelerini dikkate alınmaması. Konuşmamak, duyguların ve düşüncelerin ifadesini ertelemek. Küsme, gücenme fazla alıngan hassas olma Problemi konuşmak yerine bastırma Aşırı söylenme Şikâyet ve bir diğeri hakkında diğer insanlarla konuşmak, dedikodu yapmak. Bire bir, yüz yüze konuşmayı seçmek yerine araya başkalarını koymak ve başkaları üzerinden iletişim kurmaya çalışmak.