İstanbul / Türkiye 09:00 - 23:00

Kategoriler

Ailelerin ve Çocukların Okul Başarısı Konusunda Merak Ettikleri Sorular

Ailelerin ve Çocukların Okul Başarısı Konusunda Merak Ettikleri Sorular

1Çocukların genelde ders çalışma ile ilgili yakınmaları nelerdir?

Ders çalışmaya başlayamıyorum, ders çalışmayı sürdüremiyorum, çalıştığım halde başarılı olamıyorum şeklindedir. Verimli ders çalışma yollarını hakkında bilgi sahibi olmamak ,ders çalışmak için zamanı, belirlenen amaçlar ve öncelikler için ;programlı ve verimli olarak kullanmamak .

 2-Okul Başarısı açısından amaç nasıl belirlenmeli?

Başarılı olabilmek için mutlaka amacın açık ve net bir tanımının yapılmış olması, kişinin buna inanması gerekir. Amaçlar davranışları başlatır, sonuçlarda bu davranışların etkisiyle elde edilir. Plan, sanıldığı gibi sadece ders çalışma sürelerini planlamak için yapılmaz. Planın en önemli işlevi aynı zamanda kendinize zaman ayırmaktır. Hangi dersi ne zaman ve nasıl çalışmanız gerektiğini düşündükten sonra sıra plan yapmaya gelir. Plan yaparken hangi aralıklarda hangi derse çalışacağınızı, dinlenmek için ne kadar vakit ayıracağınızı ve uyuyup uymayacağınız saati belirlemelisiniz.

 3-Nasıl planlı ders çalışılır?

Zamanı en iyi şekilde değerlendirmek ve hedef belirlemek, belirlenen hedefler doğrultusun da günlük haftalık ve dönemlik planlar yapmak ders başarısı için önemlidir. Ders konuların hangi tarihe kadar bitirilmesi gerektiği önceden belirlenmeli. Ders konularını son ana sıkıştırmak kişiyi yalnızca strese sokar, endişe yaratır performans kaygısının yaşanmasına neden olur.

 4-Zaman nasıl verimli kullanılır?

Öğrenciler bedensel, zihinsel, duygusal yapıları, ilgileri ve yetenekleri bakımından birbirlerinden farklıdırlar. Bir öğrencinin isteyerek çalıştığı ve hemen öğrendiği bir dersi bir başka öğrenci zor öğrenebilir. Bir başka öğrenciyse çabuk yorulabilir ya da çalışmak istemeyebilir. Bu nedenle bir ders ya da konu içinde ayrılacak süre öğrenciden öğrenciye değişir. Her öğrenci zamanı kendine göre ayarlamalıdır. Bir saat çalıştıktan sonra araya 5-10 dakikalık dinlenme koymak yararlı olur. Bu sayede bir saatlik çalışma sonunda dağılan dikkat ve azalan verim tekrar kazanılır. Ders çalışmak için gerekli gücün toplanabilmesi bakımından eğlenmeye ve spora da zaman ayrılmalıdır.

 5-Verimi azaltıcı etkenlerin ortadan kaldırılması verimli ders çalışmamızı sağlar mı?

Ders çalışmaya başlamadan önce, yorgunluk, uykusuzluk, ağrı, sızı, elem duygusu, korku, öfke, aşırı kaygı, fazla heyecan, endişe, açlık, aşırı tokluk, aile dertleri, normalin altında ve üstündeki fiziki şartlar (çok sıcak, çok soğuk gibi) acelecilik, telaş, araç ve gereç noksanlığı gibi etkenlerin elden geldiğince giderilmesi gerekir.

 6-Dikkatimizi derse vermeyi nasıl sağlarız?

İlgi duyulan bir konu, dikkatin uyanık tutulmasına yardım eder. Daima aynı yerlerde çalışmak, uygun çalışma ortamı, gürültünün bulunmadığı ortamlarda çalışmak, sandalyede oturarak çalışmak, masada gerekli araçlar dışında başka şeyler bulundurmamak, çalışma yerini 18-20 derece sıcaklıkta tutmak, işleri sıraya koymak, işleri bitirmede kendinizle yarış kararı almak, her seferinde bir çeşit işle çalışmak dikkatin dağılmasını önleyici yöntemlerdir.

 7-Derse hazırlıklı gelmenin getirileri nelerdir?

Başarılı olmanın yollarından biri de derslerin işlenmesine aktif olarak katılmaktır. Öğrenciler okula gelmeden önce, o gün işleyecekleri konuları gözden geçirmelidirler. Bu sayede hem derslerin işlenişine katılmak için gerekli güveni kazanırlar, hem de öğretmenin anlattıklarını daha kolay anlarlar. Ön çalışma sırasında ders ile ilgili anlaşılmayan kısımlar not alınarak öğretmene sorulabilir.

 8-Not tutmanın verimli çalışmadaki avantajları nelerdir?

Yazılı hale getirilmeyen bilgiler çok çabuk unutulur. Her ders farklı bir deftere not alınmalı, not alırken yazı düzenine dikkat edilmeli ve olabildiğince renkli kalemler kullanılmalıdır.

 9-Okumanın önemi nedir nasıl yapılmalıdır?

Okuma, öğrenmenin en temel yoludur. Öğrenmede hızlı okuma önemli ve gereklidir. Hızlı okumayla hem okunanlar daha iyi anlaşılır, hem de zamandan kazanılır. Okuma hızı lise öğrencileri için yaklaşık 200 – 250 sözcüktür. Bu hız okunulan yazının niteliğine ve okumanın amacına göre ayarlanmalıdır. Vakit geçirmek amacıyla bir hikaye veya roman okurken okuma hızı oldukça yüksek olabilir. Ama okuma yorum yapma, eleştirme özet çıkarmak için yapılıyorsa okuma hızı yavaş olmalıdır.