Sorunu çözmeye odaklanmak yerine direkt çözme yoluna gidilen kısa süreli çözüm odaklı danışma 1970’li yıllarda temeli atılan bir yöntemdir. Yöntemde sorunu çözmek için nedenlerini bilmenin gerekli olmadığı savunulmaktadır. En popüler yöntemlerden biri olan Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi, Bireyin sorunlarla baş etme gücüne sahip olduğu inancına dayanan ve bireyin güçlü yanlarını ele alan bir müdahale yöntemidir.
Psikolog danışan ile işbirliği yaparak cevaplarını yeniden yapılandırmakta ve davranış değişikliği yaşanmasını sağlamaktadır. Terapi süresince aktif rol alan uzman psikologlar bireyin içinde bulunduğu sorunlara farklı açıdan bakmalarını sağlar. Probleme değil çözüme odaklanılan bir terapi yöntemidir.
KISA SÜRELİ ÇÖZÜM ODAKLI TERAPİNİN ÖZELLİKLERİ
– İçinde yaşadığı ana odaklanma
– Bireyin soruna ilişkin tanımlamaları kabul etmesi
– Danışandan sorunu ve çözümünü öğrenme
– Kendi kendini iyileştirme
Kısa süreli çözüm odaklı terapiler geçmişe ve sorunun nedenine odaklanmaz, o anki çözüme ve değişmelere odaklanır. Geçmiş deneyimler geçmişte bırakılarak yeni beceri geliştirme yoluna başvurulur. Psikologlar hastaya, kendi kişisel ve psikolojik durumları ile ilgili uzman kişinin kendisi olduğunu ve sorunların üstesinden gelebileceklerini vurgular. Böylece birey kendi kendinin doktoru olmayı öğrenecek ve kaliteli bir yaşam için neleri değiştirebileceğini görecektir. Kısa süreli çözüm odaklı terapilerde psikologlar danışana bilgi vermezler. Onlara sorular yönelterek bilgi ve becerilerini açığa çıkarırlar.
Terapiler bireyin kendi kendisini iyileştirme yolunu göstermektedir. Uzman psikolog bireye sadece kaynakları hatırlatır ve onun bilgilerini ortaya çıkarır. Değişim için zaman gerektiğinin bilincinde olan uzman psikologlar bunun yanında çok fazla terapi seansına da gerek olmadığına inanırlar. Bireye kılavuzluk yapan psikologlar zamanla danışanın kendi kendisini iyileştirebileceğini öğreten yöntemlerle sorunlarıyla bire bir baş etmelerini sağlarlar.