İstanbul / Türkiye 09:00 - 23:00

Kategoriler

Davranışçı Terapi

Davranışçı Terapi

Psikoterapi yöntemleri içinde Amerika’da sık-sık uygulanan ve sonrasında tüm dünyaya yayılan bir psikoterapi yöntemidir. İnsan davranışlarına ve tepkilerine odaklanan davranışçı terapi, duygu ve düşünceleri değiştirmenin en iyi yolunun davranışları değiştirmek olduğunu vurgular. Amaç davranış değişikliği yaratarak olaylara bakış açısını değiştirmektir.

 DAVRANIŞÇI TERAPİ KURAMI NEDİR?

– İnsanların davranışı ne ise kendisi de odur,

– Doğrudan gözlemlenebilen davranışlar, bilimsel olarak üzerinde durulması gerekenlerdir,

– Psikolojik sorunlarla baş etmek için davranışları değiştirmek gerekir,

– Duygular insanları anlamada davranışlar kadar önemli değildir,

– Özgür irade yanıltıcıdır, gerçek olan yapılan davranışların sonuçlarıdır.

    Yaşanan olaylara negatif bakış açısının yarattığı psikolojik sorunların çözümünde etkili olan davranışçı terapi, çağdaş bir psikoterapi tekniğidir. Uzman psikologlar bireyin kendisinin belirlediği güncel sorunlardan başlayarak psikolojik sorun yaratan davranışları ele alır. Bireylerin olaylara bakışını değiştirmeyi hedefleyen terapiler aşama-aşama uygulanmaktadır.

        Sorunlarla baş etmeyi öğrenen birey zamanla olaylara bakış açısını değiştirerek psikolojik rahatsızlık yaşamanın önüne geçer. Çarpık düşüncelerden kurtularak çevresi ile yeni ilişkiler kurar.

     Kognitif modele dayalı olan davranışçı terapi, olayları algılama şeklinin davranışları şekillendirdiğini savunmaktadır. Aynı olaylara farklı tepkiler göstererek farklı davranışlar sergileyen ve bu davranışlar paralelinde mutluluk ya da mutsuzluk hisseden insanlar bunlara örnektir. Terapilerde kişilere sıkıntı veren düşüncelerin kaynağına gidilerek kişinin olaylara bakışı ve algılaması değiştirilir.

           Terapiye gitme kararı alan bir bireyin öncelikle kendisine bir amaç belirlemesi gerekmektedir. Terapi sonunda nasıl biri olmayı istediğine karar vererek terapiye başlanmalıdır. Özel yaşamında, evde veya okulda yaşanan ilişkilerin nasıl olması gerektiğine karar verilmelidir. Rahatsız edici düşünceler belirlenmeli, davranışlara yansıması değiştirilmelidir. Terapist ile birlikte karar verilerek tek-tek olayların üzerine gidilir. Seanslarda ilerledikçe birey kendini daha iyi hissedecek ve mutlu olacaktır.